Hörneå bys hemsida
web-redaktör:
lena.lindholm
kontakt

Calle Jularbos dragspel

Musik i Hörneå

Hörneås historia

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Artikel 7:

Calle Jularbos dragspel – och - Håkan Petterssons Jularbomuseum

I artikeln längre ned berättades om Håkan Pettersson, och hans mail till Redaktionen om en dragspelsbild på Becken-Webben. Då kände inte skribenten till att Håkan drev ett eget museum. I artikeln refererades istället till diverse andra museer med temat Jularbo, men således inte till Håkans eget. Ett ofint skick, som måste korrigeras. Becken-Webben har fått lite respons från olika museer, och det är extra roligt. Så här skrev Håkan i ett andra mail till Redaktionen, samma dag som nedan 2012-11-17.

Hej Lena !
Jag driver ett eget Jularbo Museum i Rasten Morkarla och det är alltid spännande att hitta bilder och skivor m.m.

Skall bli intressant att höra vad Gunnar säger om bilden. Ni har en mycket trevlig hemsida!!! Lättläst och bra!!!!!!

Mvh, Håkan, Jularbomuséet Rasten, Alunda

Vi tackar ödmjukt för uppmuntrande ord. Tyvärr hittades inte bilden som Håkan efterfrågade. Bilden kommer dock fram en dag, och kommer då levereras personligen till Håkan - vid ett besök på hans Jularbomuseum - vid en av skribentens återkommande resor till Uppsala. Information om Håkans museum hittas på nätet, i sammandrag: 

Här hittar Du en stor mängd material kring den legendariske dragspelskungen Carl Jularbo, foton, affischer, tidningsreportage & urklipp, gamla dragspel, skivor.

Vid bokade besök anordnas kåserier och musikunderhållning. Muséet är beläget i Morkarla ca 5 km öster om Uppsala.

Gunnar Engström 2012-12-01

 

Calle Jularbos dragspel

Igår, den 17 november 2012 fick Redaktionen ett mail från Håkan Pettersson. Håkan bor i Alunda, utanför Uppsala, och frågan gäller ett dragspel. Becken-Webben skriver om det ena och det andra, och denna Algot Engström dyker ofta upp, i det ena eller det andra sammanhanget. Algots fotograferande ger sig naturligt att skriva om, en nästa aldrig sinande ström av historier. Det som Håkan frågar om har istället sin grund i en artikel om Algots musikintresse. I artikeln från 2009, om ”musikanläggningar”, återges diverse gamla broschyrer och annat skräp som turligt nog undgått vedpannan under nära 100 år.

Hej !
Jag såg en artikel där Gunnar Engström har lagt ut en bild på Calle Jularbo från ett reklamblad från 20 talet där Jularbo har ett dragspel som jag tror att jag har i samlingen.

Bilden är svår att tyda och jag undrar om det finns möjlighet att få bilden kopierad, är nyfiken på att se om det är det spel jag har.

Mycket tacksam för hjälp,
Håkan Pettersson

Calle Jularbo

Bild 1. Carl Jularbo, spelade in populära stenkakor. I denna reklambild ses han med det dragspel som Håkan Pettersson kanske har i sin samling.

Man förstår att Håkan samlar på dragspel. Dragspel är och var påkostade instrument. Dåtidens hip-hop, där var dragspel på topp. Man kan även säga att Algot var en dragspelssnobb, som kontrakterades för olika evenemang och spelningar. Han var ungefär samtida med fiolspelande Johannes Norgren som vi skrivit om tidigare. Dagens ungdomar lär gäspa, men, på samma sätt lär framtidens ungdomar gäspa åt dagens ”hip-hop” och annan trendmusik.

En av landets stora dragspelssnobbar under förra århundradet/årtusendet var Kalle Karlsson, alias Calle Jularbo. För den som tvivlar är det bara att söka sig ut på nätet, att se och lyssna. Vill man lära sig mer kan man uppsöka Avesta och det museum som berättar Jularbos historia. Är man intresserad av dragspel hittar man massor på dragspelsförbundets hemsida. Och, på Becken-Webben dök Calle upp i annonsen för stenkakor från 1920-talet.

Calle Jularbo

Bild 2. Carl Jularbo, spelade in populära stenkakor. I denna reklambild ses han med det dragspel som Håkan Pettersson kanske har i sin samling.

Tyvärr, reklambladet som Håkan efterfrågar visar sig vara svårfångat. Bild 2 får duga, en digital uppborstning. Verkligheten är snarast att bilderna här är bättre än originalet. Det erinras att bilden var liten och trycket dåligt, och att undertecknad tvingades justera lite i Photoshop.  Dragspelet är väl dock detsamma. För att nu inte grusa Håkans förhoppning, det är bild 1 som gäller, och inte Remo-spelet i bild 2, eller…

Letandet efter reklambladet fick avbrytas efter tre upp-och-nedvända lådor av Algots trycksaker. Fler lådor finns att vända på, men tillgänglig golvyta tog slut. Man förstår att Bonniers har en arkivchef som håller ordning på bilder. Det var denna, Ingemar Perup som nyligen skickade en intressant bild till Becken-Webben . Ingemar har bättre ordning på sitt bildmaterial än undertecknad, tycker man sig här förstå! Becken-Webben jäser okontrollerat, och ska sanningen fram vet snart vare sig Redaktör eller skribent vad och var saker är skrivet på hemsidan.

Nu var det inte bortkastade tre lådor och tre timmars letande som Håkans mail gav upphov till. Det mest positiva var ett nothäfte där Algot tecknat ned några egna dragspelskompositioner. Dessutom hittades en låt med text han skrivit. Algot var nyfiken på omvärlden, prenumererade på tidningar, och sparade på saker. Det finns oändligt många tryckalster med uppslag för framtida artiklar, en del med ganska vågade fotografiska och konstnärliga teman. Mer vardagliga alster utgörs av allehanda priskuranter från 1910-talet, ur vilka några bilder nu hämtats till en separat artikel.

Sonora

Bild 3. En föregångare till bilradion, att lyssna på musik på väg så att säga. Packningen lär väga 120 kg, och det är ju inte utan att det heter just ”stenkakor”. 

Ett ensamt reklamblad dök upp i högarna (bild 3), och då trodde man att motsvarande blad med Calle Jularbo var nära, men tyvärr. Annonsen var extra rolig, hur man lyckas förknippa gummidäck med stenkakor och grammofoner från Sonora. Detta med långfärdscyklar har vi stött på tidigare, att läsa om i annan artikel.

 

Gunnar Engström, 2012-11-18

 

Har Du något att berätta? Maila Din berättelse eller artikel till redaktionen.

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se